Facebook

Címkék

- Összes -

Legújabb kommentek

Ewan McGregort megviccelték a négerek!

ebronit

2013.04.30. 14:48

Redditen kapták föl azt a videót, amin Ewen McGregornak mutatják meg Afrikában a Coriolis-hatást. A felvétel a Long Way Down sorozatból van, amiben McGregor és Charley Boorman motorral utaznak keresztül 18 országon, Skóciától indulva, egészen Dél-afrikai Köztársaságig.

Persze az előadást nem csak ő láthatta: a YouTube-on "Equator Water Rotational Effect"-re keresve videók egész garmadája tárul elénk, ahol valamelyik Egyenlítő menti afrikai ország lakói mutogatják turistáknak, hogy az Egyenlítőtől délre a víz az óramutató járásával ellentétesen örvénylik, az Egyenlítőtől északra pedig megegyezően. Ha pedig pont az Egyenlítőn végzik el a kísérletet, akkor nem örvénylik semerre.

Ezt általában a Coriolis-erőnek tulajdonítják, aminek a legismertebb példája, hogyha egy északi országban húzzuk le a vécét vagy engedjük le a vizet, akkor az mindig ellenkező irányba forogva tűnik el a lefolyóban, mint a déli országokban.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Coriolis-hatás gyenge, a külső körülményekhez képest – a csap kialakítása, hogy húzod ki a dugót – általában elhanyagolható.

Az Egyenlítő két oldalán ugrálva, egy műanyagtölcsér és pár fogpiszkáló segítségével meg nyilván kimutathatatlan. Én valahogy abban is kételkedem, hogy mindenhol méterpontosan tudják, hogy hol is van az az Egyenlítő. Hogy mi a trükk azt nem tudom, de ügyes!

Ewan_McGregor_es_az_orveny.gif

Szólj hozzá!

afrika film trükk

A bejegyzés trackback címe:

https://ebronit.blog.hu/api/trackback/id/tr945254410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása