Facebook

Címkék

- Összes -

Legújabb kommentek

Kiköpött rágóból kivont DNS alapján 3D portré

ebronit

2013.05.05. 13:53

4

Heather Dewey-Hagborg az utcáról gyűjti be ismeretlen emberek DNS-ét, majd anélkül, hogy tudná ki az illető 3D portrét készít róluk. Ezekből nyílt kiállítása: eldobott csikk, kiköpött rágó, fölötte az illető arcképe.

arcok_DNS_alapjan.jpg

Dewey-Hagborg egy terápiás ülésen nézett egy bekeretezett képet, a képet fedő üveglapon észrevett egy repedést, a repedésben pedig meglátott egy hajszálat. A hajszálat bámulva azon gondolkodott, vajon kié lehet, és mit tudhatna meg a belőle az illetőről. Ahogy hazaért utána olvasott a genetikai kutatásoknak, és hamarosan megfogalmazódott benne a Stranger Visions azaz idegen látomások ötlete.

arc_DNS_alapjan.jpg

minta_rago.jpg

Egyáltalán nem vesszük észre, de a DNS-ünket sokszor magunk után hagyjuk: egy kiköpött rágó, eldobott csikk, körömdarab, elhullajtott hajszál. Ezeket a mintákat gyűjti Dewey-Hagborg.

Következő lépésként a mintát beviszi egy laboratóriumba, hogy kivonják belőle a DNS-t. Ezután a PCR (Polimeráz-láncreakció) technológia segítségével megsokszorozza a DNS egyes részleteit. Azokat a részletek, amik emberről-emberre eltérőek, és amik nagyrészt meghatároznak minket. Ezeket küldi el DNS-szekvenálásra, ahonnan a DNS nukleotid bázisait kapja vissza, gyakorlatilag text fájlokat teleírva A (adenin), T (timin), C (citozin) és G (guanin) betűkkel.

arc_DNS_alapjan2.jpg

minta_csikk.jpg

A szöveges fájlokból egy saját programmal meghatározza az egyén tulajdonságait, és elkészíti a háromdimenziós arcképet. Ezen még finomít egy kicsit, majd az eredményt kinyomtatja egy 3D nyomtatóval. Ahogy elmondta nem kell mikrobiológusnak lenni, a lényeg, hogy precízen kövessük a protokollt, és ragaszkodjunk a recepthez.

sajat_arc_DNS_alapjan.jpg

És, hogy mennyire hasonlít?

Leginkább annyira, mint egy rokon. Lesznek hasonló tulajdonságok, de a végeredmény inkább egy lehetséges unokatestvérre hasonlít, mint a személy kiköpött mására. Az efféle kutatások még korai stádiumban vannak, az eredmény közel sincs 100%-os. Sok tulajdonságot viszont egész pontosan meg lehet határozni: nem, származás, szemszín, hajszín, bőr sötétsége, vannak-e szeplők, és bizonyos arcvonások, mint az orr szélessége, vagy a szemek közötti távolság. (Olyan, hogy rassz-gén viszont nem létezik, maguk a rasszok csak mesterséges kategóriák, amikre sokszor úgy tekintünk, mintha éles határvonal választaná el őket, de inkább csak folytonos átmenet van.) Az életkort pedig egyáltalán nem lehet a DNS-ből meghatározni, minden portré 25 év körüli embert ábrázol.

Kurt_Anderson_DNS.jpg

Ami a képeken nem látszik, de különösen érdekes, hogy a DNS-ből meg lehet mondani, az egyén bizonyos betegségekre való hajlamát. Ilyen például a mellrák, diabétesz, vagy az elhízásra való hajlam. Egy kiköpött rágóból sok dolgot meg lehet tudni valakiről, amit még a saját orvosa sem tud.

Heather Dewey-Hagborg honlapja, blogja.

Forrás: thisiscolossal.comdeweyhagborg.comstudio360.org

4 komment

tudomány művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://ebronit.blog.hu/api/trackback/id/tr925282010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2013.05.06. 12:13:56

Nemsokára ez a technológia fog segíteni büntetni a szemetelőket :) Eldobod a csikket és a két óra múlva arra járó rendőr/közterület felügyelő tudni fogja ki volt!

wiener 2013.05.06. 22:10:52

nem lehetne ilyen hülye álarcok helyett a betegségekre koncentrálni és mindenkinek elérhetővé tenni a vizsgálatot?

fátum 2013.05.07. 10:14:20

Nem túl drága egy-egy DNS vizsgálat ehhez? Szerintem ki is spórolta belőle. :-)

korne1-z · http://www.hangzorro.hu 2013.05.07. 10:45:03

@wiener: az ilyenek miatt lehet az, hogy hamarabb válik egy technológi elérhetőbbé általánosabbá.

mindenesetre figyelemfelkeltő alkotás.
süti beállítások módosítása