Facebook

Címkék

- Összes -

Legújabb kommentek

A Csodálatos Természet: A kínai óriásszalamandra

ebronit

2013.05.19. 13:22

2

kinai_oriasszalamandra1.jpg

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) a bolygónk legnagyobb kétéltűje. Akár 1,8 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 50 kilót, bár mostanában már ritkák az ilyen nagy példányok. Élete nagy részét a folyókban éli le, bogarakat, békákat, halakat eszik. A nőstény kábé 500 petét rak a víz alá, amiket aztán a hím őriz az ikraevő halaktól, 50-60 napig. Eleinte kopoltyúval lélegeznek, kifejlett korukban már bőrlégzéssel.

Az óriásszalamandra hangokat is tud kiadni, mégpedig „ugató, nyafogó, sziszegő, vagy síró” hangot, ami néha pont olyan, mintha egy „fiatal gyerek zokogna”. Én ezt mindennél jobban szerettem volna hallani, de sajnos nem találtam meg a neten. (Csak ezt.)

kinai_oriasszalamandra2.jpg

Abból, hogy Kínában él és undorítóan néz ki, könnyen kitalálhatjuk, hogy a kihalás fenyegeti. Húsa kilónként 300 dollárt ér a feketepiacon. Harminc évvel ezelőtt még rengeteg élt belőlük, ma már a kutatóknak is nehezére esik találni egy példányt.

kinai_oriasszalamandra_etelnek1.jpgWood, G. (1982) The Guinness Book of Animal Facts and Feats

kinai_oriasszalamandra_etelnek2.jpg

És most JÁTÉK!!!! Ki írta a következő szöveget a szalamandrákról?

„Nincs emésztőszerve, ételt csak a tűzből vesz magához, amiben mindig megújítja pikkelyes bőrét. A szalamandra, ami megújítja a tűzben a pikkelyes bőrét – hogy erényes legyen.”

Annyi segítség, hogy ebben a korban élt.

2 komment

gasztro állat mi cuki pfúj

A bejegyzés trackback címe:

https://ebronit.blog.hu/api/trackback/id/tr315306967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása