Facebook

Címkék

- Összes -

Legújabb kommentek

Nézegesd a galaxisokat, segíts Einstein-gyűrűt keresni!

ebronit

2013.05.08. 21:23

spacewarps_galaxisok.gif

Múltkor a Serengeti Park lefényképezett állatainak azonosításában kérték az internetezők segítségét, most gravitációs lencsék keresésében. Gravitációs lencsének azt nevezzük, amikor egy hatalmas tömegű tárgy, például egy galaxis vagy galaxishalmaz meggörbíti a teret, így a közelében haladó fény terjedését is elhajlítja.

Ennek egy speciális esete az Einstein-gyűrű, amikor két galaxis a nézőpontunkból nézve pontosan egy vonalba esik, és a józan paraszti észnek ellentmondva nem csak a hozzánk közelebb lévőt látjuk, hanem a mögötte lévőt is. Ilyenkor az elől lévő galaxis egy gyűrűformára képzi le a hátsót. Ritka, hogy egy ilyet lefényképezzenek, és fontos része a csillagászati megfigyeléseknek, mert a távolabb lévő objektumok fénye a fókuszálás miatt felerősödik, így jobban lehet őket tanulmányozni.

Einstein-gyuruk.jpg

Ezeknek az azonosításában kér segítséget a spacewarps.org. Az elején van egy tutorial, ahol pontosan elmagyarázzák a teendőket, és segítenek a felismerésben.

spacewarps_azonositott_gravitacios_lencse.jpg

Engem ez most annyira nem fog meg, mint a varacskosdisznók nézegetése, de azért ha valaki lát egy ufót, szóljon.

Szólj hozzá!

tudomány űr honlap

A bejegyzés trackback címe:

https://ebronit.blog.hu/api/trackback/id/tr625290262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása